ΕπικοινωνίαΑρχικήSitemap
Η Πόλη μαςΟ Δήμαρχος Ο Δήμος
Γενικός Γραμματέας
Αντιδήμαρχοι
Δημοτικό Συμβούλιο
Δημοτικές Παρατάξεις
Δημοτικές Επιτροπές
Αποφάσεις Οργάνων
Υπηρεσίες
Δημοτικές Επιχειρήσεις
Πολίτης και Δήμος
Υγεία
Εκπαίδευση
Πολιτισμός
Αθλητισμός
Περιβάλλον
Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών
Μαρίνες
Κοινωνική Πολιτική
Κοινωνική Μέριμνα
Πολιτική Προστασία
Διαγωνισμοί Προκηρύξεις
Προσκλήσεις ΟργάνωνΓραφείο τύπουΚΕΠ
Επικοινωνία
 
Δήμος ΓλυφάδαςΠολίτης και ΔήμοςΠεριβάλλονΑνακύκλωση

Ανακύκλωση στο Δήμο Γλυφάδας

Τι είναι η «ανακύκλωση» ;
Η ανακύκλωση είναι η επανεπεξεργασία ήδη επεξεργασμένων υλικών, ιδιαίτερα απορριμμάτων, σε νέα προϊόντα. Η ανακύκλωση μειώνει την κατανάλωση πρώτων υλών και την χρήση ενέργειας και ως εκ τούτου τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η ανακύκλωση αποτελεί μια βασική έννοια της σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων. Τα ανακυκλώσιμα υλικά, αποκαλούμενα επίσης "recyclables" ή "recyclates", μπορούν να προέλθουν από πολλές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών, των δημόσιων υπηρεσιών και των βιομηχανιών.Περιλαμβάνουν το γυαλί, το χαρτί, το αλουμίνιο και άλλα μέταλλα όπως ο χαλκός και ο σίδηρος, την άσφαλτο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και τα πλαστικά. Οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές είναι ανακυκλώσιμες όχι μόνον γιατί επιβαρύνουν το περιβάλλον αλλά και γιατί βλάπτουν την υγεία μας.

Τα βιοδιασπάσιμα απόβλητα, όπως τα υπολείμματα τροφίμων ή τα απόβλητα κήπων και καλλιεργειών, είναι επίσης ανακυκλώσιμα με τη βοήθεια μικροοργανισμών μέσω της λιπασματοποίησης (κομποστοποίησης) ή της αναερόβιας χώνευσης.

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης του ολοκληρωμένου σχεδίου ανακύκλωσης και της οικολογικής στρατηγικής του Δήμου Γλυφάδας, ο Δήμος ανακήρυξε το 2018 ως «έτους ανακύκλωσης». Με ολοκληρωμένο σχέδιο για την κορύφωση των δράσεων ενίσχυσης και διεύρυνσης της ανακύκλωσης, ο Δήμος Γλυφάδας, με μία καινοτόμο κίνηση, τοποθέτησε 52 κόκκινους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών σε όλη την πόλη. Μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών που καταλήγουν στις χωματερές, ο Δήμος Γλυφάδας εξοικονομεί πόρους και ενέργεια, ενώ συμβάλλει στη δημιουργία ενός καθαρότερου και πιο υγιεινού περιβάλλοντος. Στόχος είναι το 2018 να μειωθούν τα οικιακά απορρίμματα της Γλυφάδας που καταλήγουν στον ΧΥΤΑ Φυλής κατά 15%.

 

«Η προστασία του περιβάλλοντος και ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανακύκλωση αποτελούν ουσιαστική μας προτεραιότητα», δήλωσε ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. «Θέλουμε οι Γλυφαδιώτες να ζουν και να εργάζονται σε μια πόλη βιώσιμη, ‘πράσινη’ και καθαρή».

 

Κάθε πολίτης αποσύρει από τη ντουλάπα του περίπου 15 κιλά ρουχισμού κάθε χρόνο, όμως δυστυχώς ένα μικρό μόνο μέρος επαναχρησιμοποιείται ή ανακυκλώνεται με αποτέλεσμα να καταλήγουν στα σκουπίδια επιβαρύνοντας το περιβάλλον. Τα παλιά ρούχα, παπούτσια και κάθε άλλο ύφασμα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Από την ανακύκλωση των ρούχων φτιάχνονται γεμίσματα για καθίσματα αυτοκινήτων, στρώματα, υλικό που χρησιμοποιείται ως επίστρωση στα χαλιά, γέμιση για έπιπλα, υλικά για θερμομόνωση και ηχομόνωση κ.ά. Η ανακύκλωση των παλιών τζιν για παράδειγμα, δίνει πρώτη ύλη για μονωτικό υλικό σε κατασκευές σπιτιών. Τα καλής ποιότητας, καθαρά ρούχα μπορούν να δοθούν σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδρύματα αστέγων κλπ.

 

«Μέσα από το νέο ρεύμα ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ρούχων και υποδημάτων ο Δήμος Γλυφάδας προσβλέπει στη μείωση των απορριμμάτων κατά 55 τόνους το χρόνο που καταλήγουν στη χωματερή», δήλωσε η Άννυ Καυκά, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης.

 

Παράλληλα, ο Δήμος Γλυφάδας δημιουργεί οκτώ πράσινα σημεία (γωνιές ανακύκλωσης), όπου οι πολίτες εναποθέτουν χωριστά συλλεγέντα ανακυκλώσιμα αστικά απόβλητα, καθώς και Κέντρο Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης Διαλογής στην Πηγή όπου θα πραγματοποιούνται δράσεις εκπαίδευσης για τη διαλογή στην πηγή, ενώ υλοποιεί ένα μεγάλο εγχείρημα διαχωρισμού των απορριμμάτων με 12 νέα ρεύματα ανακύκλωσης:

 

- Ανακύκλωση κηπευτικών υπολειμμάτων (κλαδιά ) με διαχωρισμό στη πηγή της αποκομιδής

- Ανακύκλωση οικοδομικών υπολειμμάτων

- Διαχωρισμός των μετάλλων στη πηγή

- Ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων (κομποστοποίηση)

- Ανακύκλωση τηγανελαίων

- Ανακύκλωση αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού και φωτιστικών ειδών

- Ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων

- Ανακύκλωση μπαταριών (οχημάτων και φορητών)

- Ανακύκλωση χαρτιού σε σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις με 150 νέους κίτρινους κάδους

- Ανακύκλωση ελαστικών οχημάτων

- Ανακύκλωση αποβλήτων του νεκροταφείου

- Ανακύκλωση λιπαντικών οχημάτων

 

Επίσης, ενισχύονται οι γραμμές ανακύκλωσης γυαλιού με 30 νέους μπλε κώδωνες και η ανακύκλωση συσκευασιών με 150 νέους μπλε κάδους, 200 επιδαπέδια μπλε μεταλλικά καδάκια ανακύκλωσης στους δρόμους και τα πάρκα της Γλυφάδας και 100 νέους μπλε κάδους ανακύκλωσης συσκευασιών, εσωτερικού χώρου, για δημόσιες υπηρεσίες και σχολεία.

 

Τέλος ο Δήμος Γλυφάδας εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, ΥΜΕΠΕΡΑ, («Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξης 2014-2020»), αξιοποιώντας ευρωπαϊκούς πόρους, εντάσσοντας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης πολύ σύντομα τους «καφέ κάδους», συλλογής βιοαποβλήτων, για κομποστοποίηση.

 

  
Χρήστης: [Είσοδος]
© 2011 Δήμος Γλυφάδας - Glyfada.gr | Δήλωση Προσωπικού Απορρήτου | Όροι Χρήσης
ο ιστότοπος φιλοξενείται από το σύζευξις
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Created by GLOBO Technologies S.A.